Veelgestelde vragen
Streep paars lang

We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

Staat de vraag of het antwoord dat je zoekt er niet bij? Voel je altijd vrij om ons te mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kwatro wil lichtpuntjes brengen voor ernstig zieke kinderen en hun gezin. Vier harten vormen het fundament van Kwatro.

Het huis van Kwatro wil een veilig (t)huis zijn voor kinderen die ernstig of ongeneeslijk ziek zijn. Naast professionele verpleegkundige zorg is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Leren van binnenuit en verbonden zijn met de natuur.

We zijn er voor ouders om hen te ontlasten in de zorgintensiteit, maar ook voor emotionele begeleiding. Daarnaast leren we ouders om met vertrouwen zelf hun zieke kind te verplegen en bieden we zorg aan huis.

Naast voor ouders zijn we er ook voor broers en zussen om hen te helpen stil te staan bij wat erin hunzelf omgaat en zelf te laten ontdekken wie zij werkelijk zijn. Dit met als doel om stevig en veerkrachtig in het leven te kunnen staan en in hun intensieve periode in liefde te kunnen groeien.

Kwatro wil er ook voor de zorgprofessionals zijn. Zodat zij de ruimte hebben om goed voor zichzelf te zorgen, waardoor zij er nog beter en met aandacht voor zieke kinderen en hun gezin kunnen zijn. En zodat zij een werkomgeving hebben waarin iedereen de ruimte heeft om zijn of haar expertise, levenservaring en talenten in te zetten en zich persoonlijk te blijven ontwikkelen.

Lees uitgebreide toelichting hier.

In Nederland lijkt het begrip kinderhospice nog redelijk onbekend én verwarrend te zijn.

Het onderzoek van het kenniscentrum van kinderpalliatieve zorg laat zien dat palliatieve zorg bij kinderen in Nederland ongeveer 5.000 tot 7.000 kinderen betreft met veelal complexe aangeboren aandoeningen, neuromusculaire ziekten, hart-, long- en stofwisselingsziekten en ook oncologische aandoeningen. De meeste patiënten zijn jonger dan 5 jaar bij aanvang van het palliatieve traject, en de palliatieve fase duurt bij kinderen vaak jaren. Door literatuuronderzoek weten wij dat in Nederland meer dan 10.000 ernstig zieke kinderen per jaar intensieve complexe verpleegkundige zorg nodig hebben, die helaas papa en mama niet altijd kunnen bieden. Hoe graag ze dit ook willen.

Lees de uitgebreide toelichting hier.

We zijn er dag en nacht voor ongeneeslijk en ernstige zieke kinderen die medisch zijn uitbehandeld.
We zijn er met 24-uurszorg ook voor ernstig zieke kinderen die nog wel kunnen genezen. Medische behandelingen blijven we in samenspraak met de hoofdbehandelaar vanuit het ziekenhuis doen.
In de dagopvang zijn we er ook voor kinderen van 0 t/m 5 jaar die ernstig meervoudig beperkt zijn en medische verpleegkundige zorg nodig hebben.

Alle drie de groepen kinderen, zijn kinderen die leergierig zijn. Ze willen leren en zichzelf ontwikkelen op hun eigen manier. We willen ze mentaal en spiritueel blijven voeden met de dingen die zij van binnenuit willen ontwikkelen. Fysiek blijven we bekijken wat de mogelijkheden en wensen zijn.

Voor alle drie de groepen is professionele verpleegkundige zorg nodig en kunnen we ouders in de intensieve zorg verlichten. Hierdoor krijgen zij ruimte voor hun eigen (rouw)proces.
Als een kind ziek is, heeft dit invloed op het gehele gezin en daarom bieden we emotionele steun en begeleiding voor ouders en broers en zussen. Door het hele gezin fysiek en mentaal te ondersteunen, wordt het maken van fijne herinneringen weer mogelijk.

Het is ons doel om in het huis van Kwatro een fijne plek te realiseren voor 34 kinderen, waarvan voor 17 kinderen 24-uurszorg.

De zorg aan huis bieden we nu al van Nijmegen tot Roermond en zijn nu regio van Eindhoven aan het uitbreiden.

Het woord ‘hospice’ komt van het woord Hospitium wat betekent ‘onderdak voor doortrekkende reizigers’ waarbij gastvrijheid voorop staat. Wij zien Kinderhospice Kwatro als ‘onderdak voor zieke kinderen en hun gezin’, waarbij wij vanuit ons hart, de beste zorg bieden. Zowel in het huis van Kwatro, als thuis.

Sommige mensen denken dat een kinderhospice dus enkel zorgt voor kinderen die stervende zijn, dat is niet zo. We bieden namelijk verpleegkundige zorg aan (ongeneeslijk) zieke kinderen ongeacht de verwachte levensduur. Hier krijgen zieke kinderen de ruimte om zich, ondanks hun ziekte, te blijven ontwikkelen. Ook is het doel van onze zorgprofessionals en vrijwilligers om ouders te ontlasten in de zorgintensiteit.

We bieden naast medische verpleegkundige zorg ook emotionele, sociale, psychologische en spirituele zorg voor het zieke kind en het gezin. Ook ondersteunen we het gezin als het kind komt te overlijden. Het is ons grootste doel om dit, met zo min mogelijk pijn, thuis te laten plaatsvinden.

We zijn ons ervan bewust dat het woord ‘Hospice’ voor sommige mensen een beladen woord is en dat dit wellicht mensen kan afschrikken, maar we willen juist ziekte en de dood, meer bespreekbaar maken. Het woord hospice verwoordt voor ons dat je juist hele mooie lichtpuntjes in je leven kunt hebben ondanks je ziekte en ook als de dood nadert.
We zijn er voor kwaliteit van leven en kwaliteit van sterven.

Bij het bieden van holistische zorg hebben we aandacht voor je lichaam, je geest en je ziel. Deze drie-eenheid is met elkaar verbonden. En als deze drie met elkaar in balans zijn stroomt je levensenergie en kun je jouw innerlijke wijsheid horen, maar ook vreugde ervaren in donkere tijden.

Naast goede lichamelijke zorg is er ook aandacht voor mentale begeleiding. We begeleiden bij het omgaan met pijn, verdriet, angsten, boosheid en ook blijdschap. Als je rust hebt in je hoofd en luistert naar de signalen van je lijf, kun je de verlangens van je ziel horen.

Het is helemaal niet erg als je nog niet bewust bent van je ziel of spiritualiteit vaag vindt. We bieden dan ondersteuning bij het verbinden van denken en voelen. Dit omdat je jouw ervaringen op jouw eigen manier en tempo mag omarmen.

Zo kun je kiezen om aan de slag te gaan met bewust ademen, het opzetten van al je zintuigen en het inzetten van jouw creativiteit. Maar ook door te delen wat er bij jou van binnen speelt, door samen te zijn met mensen die jullie begrijpen en je verbinden met de natuur. Zo kom je dichter bij jezelf. Ook humor en bewustzijn van de signalen van je lijf kunnen de verbinding tussen lichaam, geest en ziel versterken en zorgen dat je wijsheid naar buiten komt, zelfs als je ernstig ziek bent.

Zo ontstaan er lichtpuntjes die ook in donkere tijden van je leven, zichtbaar zullen worden.

Goede zorg
De kaders tussen artsen, huisartsen, paramedici, pedagogische professionals, verpleegkundigen en vrijwilligers vervagen. Zowel binnen als buiten Kinderhospice Kwatro staat de vraag van het zieke kind en haar gezin centraal. Door vanuit ons hart verbinding met onszelf en elkaar te maken, ontstaat er versterkende samenwerking. Door vrijwillige financiële bijdragen krijgen we ruimte om met aandacht holistische zorg voor zieke kinderen en hun gezin te bieden.

Vertrouwen
De zorgprofessionals en betrokkenen van Kwatro hebben er bewust voor gekozen om zorg te bieden aan ernstig en ongeneeslijk zieke kinderen, hierbij zetten zij hun expertise en levenservaringen in. Ouders zijn het centrale aanspreekpunt, omdat de ouders hun zoon of dochter het beste kennen. Zij staan het kind het gehele medische traject bij en wij luisteren graag naar hen en hun ervaringen. Door samen een vertrouwensband op te bouwen kunnen we ook samen de beste zorg voor het kind bieden.

Veiligheid
Kinderhospice Kwatro is een huis aan het bouwen waar zieke kinderen voor korte of langere tijd kunnen verblijven. Dit is een veilige plek waar holistische zorg wordt geboden. Echter gaat de zorg die wij als Kwatro bieden verder dan het huis alleen. Ook thuis wordt de zorg veilig en vertrouwd voortgezet. Zo krijgen ouders de ruimte om hun eigen accu op te laden en kunnen zij goed zorgen voor zichzelf, er nog beter voor hun gezin zijn en samen mooie herinneringen maken.

Liefde
Vanuit de liefde die wij voelen voor het leven wil Kinderhospice Kwatro er zijn voor zieke kinderen en hun gezin. Liefde is de basis om de andere drie pijlers van Kinderhospice Kwatro te kunnen bereiken: goede zorg, vertrouwen en veiligheid.
Door onvoorwaardelijke liefde te geven en te ontvangen gaat ons hart open staan. Dit vergroot ons bewustzijn en brengt voelen en denken samen. Door, met liefde, goed te zorgen voor onszelf en voor anderen, kunnen we de verlangens van de ziel van kinderen en hun gezin horen. We kunnen zo zorgen vanuit kennis en wijsheid en verantwoordelijkheid nemen voor ons handelen.

Kinderen blijven leergierig ondanks hun ziekte. Vanuit liefde willen we hen ondersteunen in wat zij graag willen leren en voeden dit om van binnenuit te ontwikkelen. Door vanuit ons hart, en dus vanuit liefde, samen te werken zal dit positieve effecten hebben op zowel de samenwerking met andere zorgprofessionals en eigen collega’s als op het kind en het gezin. Op deze manier liften we elkaar allemaal op en werkt iedereen vanuit zijn eigen kracht.

We zijn dankbaar voor de ruimte die we krijgen om deze zorg met aandacht en liefde te geven.

Wat mooi dat jij als huisarts interesse hebt in hoe de medische zorg binnen Kinderhospice Kwatro is geregeld.

De vraag van het kind, zijn gezin en zijn (zorg)netwerk staat centraal. Dus we kijken wat er op welk moment, locatie onafhankelijk, nodig is voor het kind en zijn gezin en wie daar het beste voor kan zorgen. Dat betekent dat alle betrokkenen (kind, gezin, hoofdbehandelaar ziekenhuis, eigen huisarts, verpleegkundigen, therapeuten) met elkaar versterkend samenwerken zodat het kind zijn beste leven kan leven.

Concreet betekent dit dat zowel in de thuissituatie als ook binnen het huis van Kwatro de hoofdbehandelaar van het kind aanspreekpunt blijft. Dit kan de arts in het behandelend of ondersteunend ziekenhuis zijn of de eigen huisarts. Kinderverpleegkundigen zijn de verbindende factor omdat zij dagelijks het dichtst bij het kind zijn.

Binnen het huis van Kwatro geldt dit ook. De hoofdbehandelaar blijft voor medisch overleg en acuut benodigde medicaties en materialen betrokken. In de nacht of het weekend zal dan ook bij nood de huisartsenpost of het ziekenhuis waar het kind onder behandeling staat worden benaderd.

We bouwen altijd verder aan ons kindzorgteam en zoeken verbinding met de (huis)artsen in de regio.

Vanuit het team van kinderverpleegkundigen die nu zorg aan huis bieden, loopt de samenwerking met de huisarts als hoofdbehandelaar goed. 

Ook zijn er al huisartsen (geen hoofdbehandelaar) die graag willen bijdragen. Met hen zijn we in gesprek om de mogelijkheden te verkennen.

Als we op deze holistische manier zorg willen bieden dan moeten we dat samen doen: ieder vanuit zijn expertise, vanuit vertrouwen en met zo kort mogelijke lijnen.

Wil jij als huisarts bijdragen aan het leven van ernstig zieke kinderen en spreekt de aanpak van Kinderhospice Kwatro je aan? We komen graag met jou in contact. Mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het huis van Kwatro komt te liggen aan de Venrayseweg 89A te Horst aan de Maas. De locatie ligt dicht bij de A73, de Kasteelse bossen, Dendron college, sportvelden en bushalte. De omgeving willen we graag betrekken bij het kinderhospice.


De zorg aan huis zullen we starten binnen een straal van 30 kilometer. Later breiden we dit verzorgingsgebied uit.

Een van de meest gestelde vragen die we krijgen is wanneer Kwatro en haar huis er zullen zijn. Eigenlijk zijn dit twee vragen. Kwatro bestaat namelijk al. Kwatro ís er al. Kwatro biedt holistische kindzorg aan huis. De opleiding palliatieve kindzorg is volop in ontwikkeling en onze kindzorgpool breidt steeds verder uit, zodat we ernstig zieke kinderen kunnen volgen in hun vraag om zorg: thuis, in het ziekenhuis of in de zorginstelling. Ook bieden we emotionele steun voor kinderen, hun broers en zussen en hun ouders. 

En het huis dan? Het huis is niet nodig om complexe zorg te bieden voor ernstig zieke kinderen en hun gezin. Het huis is wél waardevol. Het geeft het kind de ruimte voor zijn eigen emoties, voor spel, plezier en voor zijn ontwikkeling. Een gevolg is dat ouders ontlast worden in de zorg: we kunnen de zorg samen dragen, waardoor er ruimte komt voor hun eigen proces en om (weer) samen te kunnen genieten 

Het huis is onze kers op de taart en kunnen we alleen realiseren als onze maatschappij bijdraagt. In natura en in geld. De grond is reeds geworven en de medische bestemming is reeds verkregen. De schetsen zijn met behulp van een architect en een industrieel vormgever gemaakt. 

Nu is de tijd om de grond bouwrijp te maken. Slopen, opruimen, grond aanvullen, omheinen, …. Wil jij hieraan bijdragen om lichtpuntjes te brengen voor ernstig zieke kinderen en hun gezin? We horen graag van jou Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De centrale thema's van het huis van Kwatro zijn: omarmen, en verbinding met de natuur. Het pand zal in U-vorm worden gebouwd, waardoor alle ruimtes en de tuin met elkaar verbonden zijn.

Het huis wordt volledig nieuw gebouwd. Hierdoor kunnen we per direct met aardwarmte en zonne-energie werken. Elke ruimte wordt afzonderlijk geventileerd en verwarmd/gekoeld.

Ons doel is dat er in het huis van Kwatro plek is voor 36 kinderen, waarvan voor 12 kinderen de 24-uurszorg. De kinderen voor 24-uurszorg hebben hierbij allen een eigen slaapkamer en de kinderen die komen voor de dagopvang delen een slaapplek.

Er is ruimte voor rust, spelen en beleven met andere kinderen of met dierbaren. Kinderen die veel in bed liggen kunnen we met het bed naar buiten brengen en naar een creatieve- of ontspanningsruimte rollen. 

Benieuwd naar de voortgang? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

De bouw en de inrichting van het huis zal worden gerealiseerd door fondsenwerving. Kwatro werft fondsen in geld en natura.

Als de middelen zijn geworven, is de verwachting dat het huis binnen een jaar staat en kan de dagopvang voor kinderen van 0 t/m 5 jaar worden geboden. Later zal deze dagopvang worden uitgebreid met 24-uurszorg voor kinderen van 0 t/m 18 jaar.

 Wil je bijdragen door donatie? Klik hier.

We volgen ons hart. We stemmen af wat er nodig is en we zetten stappen om onze intentie te realiseren. Op deze manier hebben we al vele stappen gezet en gaan we er nog veel meer zetten.

Bekijk de tijdlijn van welke stappen die reeds zijn gezet en welke op de planning staan.

Op dit moment bieden we voor thuis al complexe verpleegkundige zorg aan ernstig zieke kinderen, inclusief pijnbestrijding en andere symptoombestrijdingen. We werken daarbij nauw samen met de hoofdbehandelaar. Ook kunnen fysiotherapie, logopedie, oefentherapie, ergotherapie en massage bij het kind op maat worden ingezet. 

Wil je graag kennismaken voor zorg aan huis? Bel 077 7201090 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naast dat we de zorg voor je ernstig zieke kind kunnen verlichten, kunnen we er ook zijn voor jou en je gezin.

Het zorgen voor jouw zieke kind heeft zijn weerslag op jou. Het is erg intensief om altijd zorg te dragen voor je kind. Kwatro wil er ook voor jou zijn en jou (emotioneel) ondersteunen. Je hoeft dit niet alleen te doen.

We zijn gedreven dat wat jij, eventueel je partner en je andere kinderen nodig hebben op zowel praktisch als emotioneel en spiritueel vlak. Jullie vraag en wensen staan voorop. We zijn gericht op kwaliteit van leven. 

Hulpvraag? Bel 077 7201090. Of mail je liever? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Om te zorgen voor transparantie hanteren we een vast tarief voor de zorg voor zieke kinderen.

De verpleegkundige en pedagogische zorg in het huis van kinderhospice Kwatro wordt geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Een (PGB) persoonsgebondenbudget WLZ is van toepassing op budgethouders met een indicatie voor verblijf.

De eerstelijnszorg van BIG geregistreerde therapeuten - bijvoorbeeld kinderfysiotherapeut wordt geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Jouw zorgverleners zullen rechtstreeks aan jou declareren, omdat wij ongecontracteerde zorg leveren. Jij kunt de factuur bij desbetreffende instantie, bijvoorbeeld jouw zorgverzekering, indienen en terugvorderen.

Wordt de zorg niet geheel vergoed en kunnen jullie de kosten niet dragen, dan kijken we naar de mogelijkheden van eventuele vergoeding vanuit schenking of fondsenwerving.

Lees meer over vergoeding voor zorg, ontwikkeling en steun van kind en gezin.

Stichting Kinderhospice Kwatro is opgericht door Christel Hafmans, zij is voorzitter. Daarbij wordt zij ondersteund door penningmeester, secretaris en Raad van Advies.

Daarnaast is Stichting Vrienden Kwatro opgericht door een onafhankelijk bestuur waarin zitting hebben Stephanie Hoppers, Sjoerd Heurkens en Olga Roffers voor het beheren van ontvangen donaties.

Iedereen in het team van Kwatro neemt vanuit zijn eigen expertise en ervaringen verantwoordelijkheid voor de zorg die we bieden. Lees meer over het gehele team.

Jij kan op verschillende manieren bijdragen.

Je kan je eigen actie starten om geld te werven of om zelf geld te doneren.

Ook kan je jouw tijd en expertise inzetten als vrijwilliger.

lees meer kinderhospice kwatro

Wij hebben er alle vertrouwen in dat het huis van Kinderhospice Kwatro er gaat komen en dat er voldoende donaties zullen zijn om het huis af te maken en in te richten. Mocht het huis, door onverziene omstandigheden, toch geen waarheid worden, dan wordt het gedoneerde geld sowieso besteed aan holistische kindzorg.
Dit is ook een voorwaarde voor de toekenning van de verkregen ANBI-status.

 
© 2022 Stichting Kinderhospice Kwatro  |  Privacyreglement  |  FAQ  |  Venrayseweg 89a, Horst aan de Maas  |  KvK 84520906  |  RSIN 863243071