Het ontstaan

Podcast 'Hoe leef je ondanks dat je kind ernstig ziek is'

In aflevering 12 van de podcast 'Als de dood voor het leven' heeft Christel een open gesprek met Dennis en Marieke. Zij zijn de ouders van vier kinderen waarvan hun jongste dochter Jim een zeldzame darm- en maagziekte heeft. Jim is een levenslustig meisje van 2,5 jaar oud. Dennis en Marieke geven middels deze podcast een inkijkje in hun leven.

Door én voor de maatschappij

Kwatro gelooft in de kracht van samen: want samen is alles mogelijk. Samen kunnen we er zijn voor ernstig zieke kinderen en hun gezin. We kunnen hen verlichten in zorg en samen lichtpuntjes brengen in hun leven. En dat niet alleen: het brengt ons, onze gemeenschap, onze maatschappij net zo goed wat. Kwatro is er dus door maar ook zeker vóór de maatschappij.

Altijd warme professionele zorg voor zieke kinderen

De warme professionele zorg die volwassenen tijdens hun laatste levensfasen in een hospice krijgen, waarom zouden we die een ernstig ziek kind niet altijd kunnen geven? In de podcast ‘als de dood voor het leven’, aflevering #8 en #9, spraken collega's Christel en Anne-Aimée met Karin Manders, die ongeneeslijk ziek was.

Waarom een kinderhospice voor palliatieve zorg?

Dat is om de urgentie van Kinderhospice Kwatro te laten voelen. En ook om duidelijk te maken dat de zorg voor ernstig zieke kinderen niet na drie maanden stopt. Natuurlijk stopt bij een volwassenhospice de intensieve zorg ook niet altijd na drie maanden, maar ongeneeslijk zieke kinderen kunnen wonderbaarlijk genoeg soms nog 10 jaar leven.

De realisatie van een huis, net als een thuis

De ideeën hoe we het huis van Kwatro willen inrichten, blijven stromen.
Samen met de vrijwillige bijdragen van Iris Hobo krijgen onze plannen steeds meer vorm en maken we onze ideeën concreet. Met haar achtergrond als industrieel vormgever en haar missie om thuisgevoel in ziekenhuizen te brengen is “The sky the limit”.

Tijdlijn

We volgen ons hart. We stemmen af wat er nodig is en we zetten stappen. We krijgen nieuwe inzichten en ontdekken nieuwe mogelijkheden. We ontmoeten nieuwe mensen en ontdekken wat wel en niet werkt.

We weten wat goed voelt en wat energie geeft. We bepalen weer een volgende stap...

Bekijk hier alle stappen die we hebben gezet en nog gaan zetten...


De groei van het kinderhospice is een organisch proces

Kwatro werkt vanuit een intentie. De intentie om holistische kindzorg te bieden, waarbij de vraag van zieke kinderen en hun gezin centraal staat. Alles wat wij doen staat in het teken van de realisatie van deze intentie.

Naar buiten treden

Op dinsdag 5 juli zetten we de stap naar buiten met het verhaal van Kwatro. Een droom die vorm krijgt en dus nu voor iedereen zichtbaar mag zijn. Tien jaar geleden ontstond het verlangen om samen met professionals holistische zorg te bieden voor zieke kinderen en hun gezin. We werken er nu als team 3 jaar aan.

Wat wil een ernstig ziek kind?

Een ernstig ziek kind wil genieten ondanks dat het zijn of haar laatste dag kan zijn.

Dierenkracht

Alle dieren kunnen krachtdieren zijn. Het zijn dieren die je bescherming kunnen geven in de nacht, als ondersteuning bij iets spannends, bij pijn of als maatje onderweg. Het dier helpt je ook met dingen die je lastig vindt of dingen die je wilt veranderen. Een krachtdier kan jou op allerlei momenten een steuntje in de rug bieden. Zo heeft elk dier, net zoals wij, zijn eigen kwaliteiten.

Poppenmakers

Hoe leg je vriendjes, broertjes en zusjes uit wat je hebt, wat de ziekte voor je betekent?
Hoe kan de dokter mij uitleggen wat er gaat gebeuren en er voor zorgen dat jij je veilig voelt?
Wie troost mij en helpt mij als ik bang ben en alleen in het ziekenhuis moet blijven omdat papa of mama voor mijn andere broertjes en zusjes moet zorgen?

 

Podcast 'Als de dood voor het leven'

Hoe kunnen we de dood meer bespreekbaar maken?

Het idee van een podcast werd geboren. Een podcast over leven, overleven en de dood.

Boekentips

Een goed boek geeft inspiratie en kan helpen om anders naar de wereld te kijken.

Bekijk hier de boekentips...

Een hartverwarmend kado van een kind

Dankbaarheid is wat we voelen als iemand vriend wordt van Kwatro en op deze manier lichtpuntjes wil brengen. Om onze dankbaarheid te tonen en omdat we onze donateurs iets blijvends mee willen geven, maken kinderen een hart voor hen. Een hart dat uitnodigt tot een gesprek en verbinding met andere mag brengen.

Waarom kreeg het Kinderhospice de naam Kwatro?

Christel kreeg het verlangen om een kinderhospice te bouwen. Vervolgens heeft ze dit gedeeld met mensen uit haar omgeving en gingen zij samen afstemmen wat is de naam die bij het kinderhospice klopt.

Welk beeldmerk past bij het Kinderhospice Kwatro?

Voordat de concrete naam Kwatro er was, kwam er tijdens een meditatie een beeld van vier hartjes. Ieder hartje met zijn eigen kleur en in elkaar overlopend. De hartjes zijn in een lijn met elkaar verbonden. Het is een ononderbroken lijn en het blijft doorstromen. Net als een lemniscaat.

Even een pauze knop

Een pauzeknop voor de ouders die zorgen voor hun hulpbehoevende kind met een levensbedreigende ziekte. Zorgen voor je zoon of dochter waarvan je weet dat het niet meer beter zal worden en waarvan je niet weet wanneer jouw kind zal overlijden.

Wat heeft geleid naar het bouwen van een kinderhospice

In de podcast deelt initiator Christel Hafmans haar persoonlijke verhaal wat haar heeft geleid naar het bouwen van het kinderhospice.

 
© 2022 Stichting Kinderhospice Kwatro  |  Privacyreglement  |  FAQ  |  Venrayseweg 89a, Horst aan de Maas  |  KvK 84520906  |  RSIN 863243071